7 bakfiets onderhoudstips

7 bakfiets onderhoudstips
Onderhoud

Als je lang plezier van uw Babboe bakfiets wilt hebben, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt en verzorgt. Zeven tips om de levensduur van uw bakfiets te verlengen.

 1. Span de spaken van de bakfiets regelmatig aan

  Als de spaken los zitten, kunnen ze slijten en uiteindelijk zelfs breken. Zeker bij een nieuwe fiets moeten de spaken regelmatig worden aangespannen. Als de spaken los zitten, is de bakfiets instabiel en fietst hij zwaarder. Onze bakfietsservice aan huis of een fietsenmaker kan je hierbij helpen.
 2. Vet de kabels van de bakfiets goed in, vooral in de winter

  Kabels zetten na verloop van tijd uit. Door regelmatig aan te spannen en in te vetten blijven de remkabels en de schakelkabel optimaal functioneren. De kabels moeten in ieder geval voor de vorstperiode ingevet worden om bevriezing van de kabels en verlies van functionaliteit te voorkomen.
 3. Controleer regelmatig de remmen en versnellingen

  Je kunt eenvoudig zelf controleren of de remmen en versnellingen goed zijn afgesteld. Met de video-instructies kun je zien waar je op moet letten bij de verschillende remmen en versnellingen.
 4. Controleer regelmatig banden en bandenspanning

  Wij raden aan de banden regelmatig te controleren op slijtage en beschadigingen. Bovendien is het lichter fietsen als je de banden regelmatig oppompt en gaan ze langer mee. De ideale bandenspanning is 4,2 bar. In onze webshop is een luchtpomp met een luchtdruk-display verkrijgbaar. Je kunt de banden ook worden oppompen met een normale/in de handel verkrijgbare luchtpomp.
 5. Roestvorming voorkomen en behandelen

  Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch roestplekken ontstaan, dan dienen deze direct met (vloeibare) vaseline behandeld te worden. Zo is de Babboe-bakfiets tegen verdere roestvorming beschermd. Om roestvorming te voorkomen, kun je eventuele lakbeschadigingen behandelen met een lakstift in de juiste kleur. Bijvoorbeeld met de Motip-lakstift - hoogglans zwart. Je kunt deze bij de Babboe-klantenservice bestellen of bij elke winkel in auto-onderdelen kopen.
 6. De transportbak van de bakfiets onderhouden en tegen weersinvloeden beschermen

  De transportbak voor de Babboe Big, Dog en Transporter is gemaakt van Europees berkenmultiplex met een poriëndichte epoxylaag (betonmultiplex). De panelen bestaan uit negen fineerlagen, die met watervaste lijm (fenolhars) zijn geperst en kruiselings tegen elkaar zijn verlijmd. Voor effectieve bescherming tegen weersinvloeden zijn de randen voorzien van een randafdichting. Het gebruikte berkenmultiplex voldoet aan de CARB-voorschriften en het hout is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen.

  De transportbak van de andere Babboe-modellen is van Europees beukenhout geperst in een gebogen vorm voor extra stabiliteit en veiligheid dankzij afgeronde hoeken (geen scherpe randen). De transportbak is voorzien van het Europese PEFC-zegel. De volledige productie - van de grondstof tot het gebruiksklare eindproduct - is gecertificeerd en wordt door onafhankelijke experts gecontroleerd.

  Alle transportbakken zijn tegen vocht beschermd. Toch is hout een materiaal dat veel onderhoud vereist. Als kaal hout zichtbaar wordt, moet het opnieuw behandeld worden. We adviseren hiervoor Sigmavar WS Satin. De plekken met lakschade licht opschuren, het hout reinigen en ontvetten. Breng vervolgens de beits aan. Laat de eerste beitslaag goed drogen voordat u nog meer lagen aanbrengt. Breng minimaal drie lagen aan.

 7. Zet de bakfiets op een beschutte plek

  Wij adviseren de transportbak altijd af te dekken, zodat het hout tegen regen en andere weersinvloeden beschermd is. De transportbakken van de Babboe-bakfietsen kunnen worden beschermd met een regenzeil of een regenafdekking. Als de bakfiets niet binnen geplaatst kan worden, adviseren wij de bakfietshoes. Deze hoes bedekt de hele Babboe-bakfiets en beschermt de fiets en de transportbak tegen regen enz.
Vond je dit bericht leuk?
0
0
Deel dit artikel

Maak een
Proefrit