Wat is de verwijderingsbijdrage bij een elektrische bakfiets?

Met een elektrische bakfiets geniet je van een extra duwtje in de rug. Elektrische bakfietsen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Ze zijn voorzien van een accu. De accu van een elektrische bakfiets is een grote batterij. Net als bij gewone batterijen is het belangrijk dat een batterij van een elektrische bakfiets op verantwoorde wijze wordt gerecycled nadat de accu niet meer wordt gebruikt om het milieu zo min mogelijk te belasten. Om afgedankte accu's veilig in te kunnen nemen en te recyclen moet er bij de aanschaf van een elektrische bakfiets direct een verwijderingsbijdrage worden betaald. Dit is landelijk bepaald door de branchevereniging voor fietsen (Bovag), op verzoek van de overheid. De hoogte van de verwijderingsbijdrage van een elektrische bakfiets in Nederland is €14,-.

WEEE (Waste Electric and Electronic Equipment)

Wanneer elektrische en elektronische apparatuur (EEA) afval wordt, spreken we over “WEEE” (Waste Electric and Electronic Equipment). Voor dit afval gelden bijzondere reglementeringen, die zijn samengebracht in de WEEE-richtlijn. Babboe werkt voor het verantwoord recyclen van accu’s samen met Weee Nederland. Weee Nederland organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA, ofwel e-waste) in Nederland. Weee Nederland werkt samen met gemeenten, recyclingbedrijven en andere partners om dit te bereiken.

Bekijk in onderstaande video hoe Stibat (Stichting Batterijen) de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland verzorgt.