Wat is het verschil tussen een E-bakfiets en een Mountain bakfiets?

We onderscheiden de elektrische bakfietsen van Babboe in een variant met een achterwielmotor (Babboe-E) en een variant met een middenmotor (Babboe Mountain). Het belangrijkste verschil zit dus in de motor.

E-bakfiets met achterwielmotor

Een elektrische bakfiets met achterwielmotor wordt aangestuurd door een rotatiesensor bij de trappers. Dat houdt in dat je eerst een volledige rotatie met het wiel moet maken voor de elektrische ondersteuning aanspringt. De achterwielmotor zal na een paar seconden ondersteuning geven.

E-bakfiets met achterwielmotor

Bakfietsen met middenmotor (Mountain)

De Yamaha middenmotor is een stuk krachtiger dan de achterwielmotor en biedt direct ondersteuning. Door het gebruik van een traploze versnelling en de krachtsensor past de krachtige middenmotor de hoeveelheid ondersteuning aan op de kracht die je zelf met je benen geeft. Dit creëert een soepele en natuurlijke fietservaring.

Bakfietsen met middenmotor (Mountain)

Een helling of berg beklimmen

  • Met een e-bakfiets met achterwielmotor kun je een lange, constante lichte helling beklimmen met volledige elektrische ondersteuning. Bij het beklimmen van de helling spelen enkele factoren een rol, zoals de lengte van de helling en je snelheid. Deze factoren bepalen hoe ver je met de elektrische ondersteuning komt. Bij een lange, steile helling kan de ondersteuning niet voldoende zijn en zul je flink bij moeten trappen om boven te komen.
  • Met een e-bakfiets met middenmotor, de Babboe Mountain, fiets je soepel de heuvel op. De krachtige motor is zeer geschikt voor heuvelachtig gebied en steile hellingen. Hoe meer kracht jij zet op de trappers, hoe meer trapondersteuning de motor zal geven.

Duwtje in de rug

  • Bij het fietsen op een e-bakfiets met achterwielmotor krijg je een flinke boost na omwenteling van het achterwiel. Vanuit stilstand zul je snel vaart maken.
  • Bij het fietsen op een Mountain bakfiets krijg je geleidelijk een duwtje in de rug. Vanuit stilstand zul je geleidelijk vaart maken.

Versnellingen

  • Een e-bakfiets met achterwielmotor heeft een derailleur versnelling. Hiermee schakel je trapsgewijs met kleine stappen. Het regelmatig schoonhouden en smeren van de tandwielen van het achterwiel en de derailleur zelf is nodig.
  • Een e-bakfiets met middenmotor heeft een Nuvinci traploze naafversnelling, dat betekent dat er geen sprongen tussen de versnellingen zijn. Het onderhoud is zeer beperkt omdat je geen tandwielen hoeft schoon te maken en de ketting in een kettingkast zit. Een Mountain bakfiets is onderhoudsvriendelijker.


Welke past bij mij?

Het prijsverschil tussen een e-bakfiets en Mountain bakfiets is meer dan €1000. Jouw keuze is naast het budget, ook afhankelijk van de routes die je dagelijks gaat rijden. Wanneer je in heuvelachtige gebieden woont, raden we een Mountain bakfiets aan.

Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt op basis van jouw behoefte. Een e-bakfiets met achterwielmotor kan niet omgebouwd worden tot een Mountain bakfiets met middenmotor.

Bakfietsen met middenmotor >Bakfietsen met achterwielmotor >

Verschil middenmotor en achterwielmotor


Weet je nog niet welke bakfiets het beste bij je past? Kom dan langs en maak een proefrit zodat je beide bakfietsen kunt testen.

Bakfiets proefrit >