Navigeren

Levertijd bakfietsen: 2-3 weken*. Accessoires/onderdelen: 1-3 werkdagen. Meer informatie over onze dienstverlening.
* Zie levertijden voor enkele uitzonderingen.

Veilige bakfiets verlichting

Babboe Bakfiets verlichting

Veiligheid staat boven alles zodra je op jouw bakfiets stapt. Babboe bakfiets verlichting speelt daar een grote rol bij, want bakfiets verlichting is misschien wel de belangrijkste manier om veilig te kunnen fietsen op je bakfiets. Jij wilt natuurlijk goed gezien worden, maar op hogere snelheden is het ook belangrijk dat je zelf goed ziet waar je fietst. Voor iedere bakfiets is goede fietsverlichting te krijgen. Maar waar moet goede fietsverlichting aan voldoen? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Verlichting bestellen >

Wat zijn de wettelijke eisen voor bakfietsverlichting in Nederland?

De regels voor fietsverlichting in Nederland zijn best soepel. Simpelweg komt het er op neer dat je tussen zonsondergang en zonsopgang een lampje op je bakfiets moet hebben. Als je dat hebt, dan voldoe je in principe al aan de eisen. Natuurlijk spelen er ook wel een aantal officiële regels een rol hoor. Deze officiële regels zijn hieronder te lezen.

 • Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang
 • Fietsverlichting is ook verplicht bij slecht zicht buiten die tijden.
 • Het voorlicht moet wit of geel van kleur zijn. Het achterlicht moet rood zijn.
 • Fietsverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
 • Op een bakfiets mag je maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp hebben.
 • Heb je een bakfiets met twee voorwielen, zoals een driewielbakfiets? Dan moet je aan de voorkant 2 witte of gele lampen hebben; 1 links en 1 rechts van het midden van de bakfiets. De lampen moeten allebei even ver van het midden af staan.
 • Fietsverlichting mag niet knipperen.
 • Fietsverlichting mag andere weggebruikers niet hinderen.
 • Heb je een aanhanger? Dan moet die ook een lampje achterop krijgen.
 • Fietsverlichting hoeft niet te branden als je stilstaat. Om extra veiligheid te waarborgen, mag het wel.
 • Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren op je trappers (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood) hebben.

Fietsverlichting met Duits StVZO-keurmerk

In Nederland vallen de regels voor verlichting voor de bakfiets best mee. In Duitsland is de wetgeving over fietsverlichting strenger. Elke fietslamp moet voldoen aan een StVZO-keurmerk dat een verkeersveilige verlichting waarborgt. Het belangrijkste kenmerk van fietslampen met dit keurmerk is dat de lichtbundel aan de bovenkant is afgevlakt. Daarmee voorkom je dat een tegenligger verblind wordt. Dit is vooral prettig voor forenzen en hun tegenliggers die op drukke fietsroutes fietsen.

Verlichting bestellen >

Lumen en lux

De lichtsterkte van veel fietsverlichting wordt weergegeven in lumen of in lux. Het aantal lumen staat voor het geheel aan licht dat een lamp in alle richtingen uitstraalt. Het aantal lux geeft aan wat de totale lichtstroom is dat uit de fietslamp komt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe groter het gebied is dat verlicht wordt. En hoe hoger het aantal lux, hoe hoger de totale lichtstroom is.

Het is bij fietsverlichting belangrijk om te kijken naar hoe breed de lichtbundel uitstraalt. Als een lamp veel licht uitstraalt, maar dat over een groot gebied doet, dan zie je overal licht, maar niet heel veel. Is de bundel te geconcentreerd en dus te klein? Dan zie je een heel fel licht, verdeeld over een klein gebied. Het is goed om fietsverlichting te kiezen dat hier een balans in heeft gevonden.

Wat zegt het aantal lumen en het aantal lux over jouw fietsverlichting?

Bakfiets verlichting tweewieler

Op basis van het aantal lumen en het aantal lux kun je fietsverlichting heel gemakkelijk met elkaar vergelijken. Allereerst is het goed om te weten dat 100 lumen hetzelfde is als 100 lux per 1 m² of 10 lux per 10m².

Maar hoeveel lumen en hoeveel lux heb je dan nodig voor welk gebruik? Het begint met de basis fietsverlichting. Fietslampen tot ongeveer 100 lumen (100 lux per 1 m² of 10 lux per 10m²) is vooral handig in een omgeving waar het niet al te donker is. Dit is bijvoorbeeld een prima verlichting voor een stadfiets in een verlichte stad.

Met fietsverlichting met een vermogen van tussen de 100 en 400 lumen (400 lux per 1 m² of 40 lux per 10m²) ben je goed zichtbaar. Daarnaast kun je op wat donkerdere plekken zelf ook wel redelijk wat zien. Je kunt deze fietslampen goed gebruiken voor de bakfiets in de stad, maar ook voor rustigere ritten in een matige of onverlichte omgeving.

Fietslampen met een lichtsterkte tussen de 400 en 800 lumen (800 lux per 1 m² of 80 lux per 10 m²) zijn echt gemaakt voor sportfietsers. Dit is de ideale fietsverlichting voor de racefiets, mountainbike of speed pedelecs, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Hoeveel lumen en hoeveel lux heeft de Babboe bakfiets?

Zodra jij een Babboe bakfiets opstapt, staat veiligheid voorop. Daarom voldoen de bakfietsen van Babboe aan speciale verlichtingseisen. Alle bakfietsen voldoen bijvoorbeeld aan een Duits StVZO-keurmerk dat een verkeersveilige verlichting waarborgt

Daarnaast bevatten de elektrische bakfietsen van Babboe een lichtsterkte van 30 lux per 10m² (300 lumen). Hierdoor zijn de bakfietsen niet alleen goed zichtbaar, maar kun je zelf ook wat zien op donkerdere plekken in een matige of onverlichtige omgeving. De niet elektrische bakfietsen gaan natuurlijk wat minder hard dan de elektrische bakfietsen. Hierdoor is de lichtsterkte van deze bakfietsen 20 lux per 10m2 (200 lumen). Alsnog geeft dit aantal voldoende licht om veilig met een bakfiets op pad te kunnen gaan. Mocht je dus ooit een keer in het donker met de bakfiets op pad gaan, dan weet je dat jij in ieder geval goed verlicht bent!

Verlichting bestellen >