Mag de bakfiets blijven?

Babboe Curve Mountain
Curve

Camilla werd half december voor de derde keer moeder. De kleine Boet is een perfecte kleine broer voor zijn grote zus Asta (7 jaar) en grote broer Mauck (5 jaar). Als broer gaat hij natuurlijk als volwaardig member of the family mee. Camilla heeft geen rijbewijs, dus er wordt veel gefietst. En dan is een bakfiets – de Babboe Curve Mountain in haar geval – een uitkomst. Lees hier haar ervaringen met de bakfiets.

Alles op een rijtje..

We hebben onze Babboe Mountain Curve nu precies drie maanden, een week en twee dagen. In deze drie maanden, een week en twee dagen (min drie weken Frankrijk) hebben we er 581,9 kilometer mee gefietst. Tijd om de balans op te maken; is het een blijvertje? Wat zijn de voor- en nadelen?

Nadelen:

• Ok, het is niet echt een nadeel, maar de oudste twee zijn niet meer op hun eigen fiets te krijgen als de bakfiets dezelfde route aflegt. ‘Waarom hoeft Boet niet zelf te fietsen?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat hun kleine broertje nog geen acht maanden is, vergeten ze voor het gemak even.
• Een fietswiel van een bakfiets past ook in een tramrails.
• Hij is groot (ja, ik weet dat dat logisch is als het een driewieler is en dat er dus een heleboel inpast, omdat hij zo groot is, maar anders had ik maar twee nadelen…).

Voordelen

• We fietsen meer. Veel meer. Ons auto- en ov-gebruik binnen Den Haag is met driekwart afgenomen. Serieus. Niet meer met de bus naar school. Boet kon toen immers niet in een fietszitje voorop, maar moest wel mee brengen en halen, niet meer met de tram naar het centrum, niet meer met de auto naar het strand vanwege alle spullen; met een beetje passen en meten past zelfs Asta’s surfplank in de bakfiets!
• We hebben er een serieuze keuzeoptie bij; auto, tram/bus of bakfiets. Of beter; de eerste vraag is voortaan ‘Zullen we met de bakfiets?’
• Mijn bereik is veel groter geworden. Rijbewijsloos als ik ben, is de bakfiets mijn auto. En ja, met de auto kom je nu eenmaal verder dan op een fiets. Naar de tandarts aan de andere kant van de stad is met drie kinderen nu een eitje, voorheen een regelrechte (logistieke) uitdaging. Hetzelfde geldt voor de hockey- en rugbyclub die op ruim 9 kilometer fietsen liggen.
• Je kunt er heerlijk aanhangen op je skates! Geen paniek, ik ga niet harder dan 12 kilometer per uur als Asta even wil hangen op het vrij gelegen fietspad. Dat vindt zij dan weer te sloom…
• Mijn man vindt het nu dan ook echt tijd voor een fietsschuurtje in de voortuin, want ja, het zou toch fijn zijn als de bakfiets beschut kan staan. Ein-de-lijk doen we iets aan de voortuin, hoera!
Na drie maanden, een week en twee dagen is de conclusie dan ook dat onze Babboe Mountain Curve niet meer weg mag. Punt. Volgens Asta moeten we hem zelfs zo lang houden totdat zij haar twee broertjes overal naartoe kan brengen. Ik denk dat ik deze belofte even laat ondertekenen door de nu nog zevenjarige grote zus…

 

Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel