Niet meer bellen of appen op de bakfiets

Appen op de bakfiets
Veiligheid

Het zal je niet ontgaan zijn. Vanaf 1 juli 2019 mag je niet meer met je mobiel in de hand op de (bak)fiets. Dit betekent dat even snel een appje sturen, een muzieknummer skippen of de telefoon opnemen binnenkort verleden tijd is. Doe je het toch? Dan riskeer je een hoge boete!

Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod van het vasthouden van een mobieltje in het verkeer uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig. In de auto is het al jarenlang niet toegestaan om een smartphone vast te houden tijdens het rijden. En nu zijn ook de fietsen aan de beurt. Deze nieuwe regel is tot stand gekomen om het verkeer in Nederland nog meer veilig te maken. Maar wat zijn de regels nu precies, wat mag je wel of juist niet en hoe hoog is de boete?

Gevaar ligt op de loer
Het gebruik van een smartphone in het verkeer brengt gevaren met zich mee. Of het nu in de auto is, of op de fiets, we weten allemaal dat er vele ongelukken gebeuren waar het gebruik van de smartphone vaak de oorzaak is. Even snel een appje sturen, of een foto op je Instagram Story plaatsen, leidt nou eenmaal af.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Er kan in een split-second iets gebeuren, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Cijfers tonen aan dat ruim 20% van de (snor)fietsers hun telefoon onderweg gebruiken. Naar schatting heeft het telefoongebruik bij zo’n 9% tot 18% van de ongevallen met letsel een rol gespeeld.

Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers belangrijk dat ze hun aandacht op de weg houden. En dus niet op het scherm van hun telefoon. De boodschap van de nieuwe regeling is dan ook: “Als je deelneemt aan het verkeer, houd je je aandacht op de weg.”

De details van de nieuwe regeling
De verleiding van het bellen, het appen of het posten is te groot geworden. Het gebruik van de telefoon op de (bak)fiets is dus vanaf 1 juli 2019 echt verleden tijd.

  • Je bent in overtreding als je in het verkeer een mobiel apparaat in je handen hebt.
  • Het gebruik van navigatie is toegestaan. Maar het mag geen afleiding vormen, waardoor je de navigatie handsfree moet gebruiken.
  • Word je betrapt? Dan krijg je een boete. De hoogte van deze boete is nog niet bevestigd, maar staat voor nu op €95,-.
  • Wanneer je stilstaat, mag je wel jouw mobiele telefoon gebruiken. Wil je een muzieknummer skippen? Stop dan even.
  • Muziek luisteren is dus toegestaan (als je jouw telefoon niet in handen hebt). Let wel op dat het belangrijk is dat je het omgevingsgeluid nog kunt horen.
Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel

Maak een
Proefrit

Maak een Proefrit