Het gewicht van een bakfiets

gewicht bakfiets
Veiligheid

Een bakfiets is zwaarder dan een normale fiets, maar daar merk je niet zo veel van. Als je een heuvel op rijdt, kost dat meer trapkracht en bij het omlaag rijden meer remkracht. Wanneer je een elektrische bakfiets rijdt, voelt de trapondersteuning aan als een duwtje in de rug.

Wat is het gewicht van de bakfiets?

Een bakfiets zonder accu weegt ongeveer tussen de 60-65 kg. Een elektrische bakfiets weegt ongeveer 6-10 kg zwaarder dan een niet elektrische bakfiets. Het verschil in bakfiets gewicht wordt veroorzaakt door de accu, alle elektrische onderdelen en de ondersteuningsmotor. Gelukkig merk je niet dat het gewicht van een elektrische bakfiets hoger is dankzij de krachtige trapondersteuning. Hierdoor fiets je zonder moeite weg.

Fietst een elektrische bakfiets zwaar?

Een elektrische bakfiets fietst dankzij de trapondersteuning niet zwaar, maar juist heel soepel. Het zwaartepunt bij een bakfiets met een middenmotor ligt in het midden van de bakfiets waar de ondersteuningsmotor in de trapas is verwerkt. Het zwaartepunt ligt laag én gecentreerd. Hierdoor heb je een goede wegligging en de meest natuurlijke en stabiele rijervaring. Bij de bakfietsen met achterwielmotor bevindt de ondersteuningsmotor zich in het achterwiel waardoor het gewicht en zwaartepunt ook aan de achterkant van de bakfiets ligt.

Hoe verdeel je het gewicht in de bakfiets?

Je kunt het beste het gewicht in de bakfiets goed verdelen. Als kinderen en/of honden veel bewegen in de bakfiets zul je dat voelen tijdens het rijden. Ze kunnen het beste plaatsnemen op het bankje aan stuurzijde voor de beste gewichtsverdeling. Als je boodschappen meeneemt in de bakfiets, zet de boodschappentas dan op de bodem van de bakfiets en niet op het bankje. Hierdoor verlaag je het zwaartepunt en wordt fietsen op een bakfiets een stuk makkelijker.

Hoeveel gewicht mag er in de bakfiets?

  • Een bakfiets met twee wielen heeft een laadvermogen van maximaal 80 kg in de bak
  • Een driewieler heeft een laadvermogen van maximaal 100 kg in de bak
  • En onze grootste bakfiets, de Babboe Max, heeft een laadvermogen van maximaal 150 kg in de bak
  • Het maximale gewicht op het zadel is 100 kg

Gewicht kinderen in de bakfiets
Foto: @sirukamula

Het gewicht heeft invloed op de actieradius

Als je met een volle bak gaat fietsen op een niet elektrische bakfiets, zul je veel werk moeten leveren door flink te trappen. Dat klinkt logisch, maar bij een elektrische bakfiets hoef je niet harder te trappen. De ondersteuningsmotor doet het zware werk voor je.

Het gewicht in de bakfiets heeft invloed op de actieradius. Hoe hoger het gewicht in de bakfiets, hoe harder de elektrische motor moet werken en hoe lager de actieradius zal zijn.

Wat weegt de accu van een bakfiets?

Een lithium Ion accu van een bakfiets weegt gemiddeld zo’n 3 kilo. Deze lichte accu’s zijn makkelijker in gebruik door de lage zelfontlading. Een accu met een grotere capaciteit is qua gewicht ook zwaarder dan een accu met een kleinere capaciteit.

Gewicht bakfiets accu

Vond je dit bericht leuk?
0
0
Deel dit artikel

Maak een
Proefrit

Maak een Proefrit