Tot welke leeftijd is de bakfiets geschikt?

tot welke leeftijd in de bakfiets

Kinderen vinden een bakfiets geweldig. Jijzelf misschien ook wel, want je ziet jezelf vast niet hannesen met 2 of 3 kids op een normale fiets. Daarom ben jij misschien wel aan het nadenken om een bakfiets aan te schaffen. Een bakfiets maakt jouw dagelijks leven immers leuker en gemakkelijker. Maar je kinderen worden natuurlijk groter, en groter. Heeft zo’n grote uitgave dan nog wel zin als jouw oudste al 5 jaar is? Want tot welke leeftijd is een bakfiets geschikt?

Je begint natuurlijk van jongs af aan. Een baby kun je al vanaf 3 maanden in de bakfiets vervoeren middels een Maxi-Cosi houder of een babyschaal. Na 8 à 9 maanden is het tijd om het zitje in jouw bakfiets te vervangen. De kleine kan dan in een peuterstoel vervoerd worden. De peuterstoel vervang je rond de 18 maanden voor een kleuterzitje. En dan vanaf een jaar of 2 à 2,5 kun je een kussentje in jouw bakfiets plaatsen. Zo blijft jouw kleuter de zachte billetjes behouden.

kussenset kinderen

Ja, en dan komt het moment dat de kinderen echt wat ouder worden. Vanaf een jaar of 6 beginnen kinderen het misschien wel wat suf te vinden om in de bakfiets met papa of mama op pad te gaan. Op die leeftijd hebben kinderen ook al vaak geleerd om zelf te fietsen en willen ze met hun eigen fiets de weg op. Toch is het soms best handig om de kinderen nog even in de bak te doen, gewoon omdat het sneller is. En natuurlijk is dat mogelijk!

Jouw kinderen kunnen in principe tot iedere leeftijd in de bakfiets plaatsnemen. En niet alleen jouw kinderen. Ook je partner, je broer, je moeder, je buurman, noem maar op. Zo lang je maar rekening houdt met het maximale gewicht dat de bak kan houden. Voor een tweewieler is dit 80kg en voor een driewieler is dit 100kg. Heb je dus meerdere kinderen en wil je jouw oudste ook nog mee nemen in de bak? Dan kun je aan de hand van het totaalgewicht van jouw kinderen bepalen of dit nog lukt.

leeftijd bakfiets

Houd er wel rekening mee dat de lengte van jouw kind wellicht een probleem kan worden als je een regentent op jouw bakfiets hebt gemonteerd. In dat geval zijn kinderen met een leeftijd van 6 à 8 jaar wellicht wat te oud om in de bakfiets plaats te nemen. Je ziet namelijk dat die kinderen qua lengte wel wat te groot worden om rechtop onder de regentent te zitten. Maar mocht je zonder regentent fietsen, dan kun je jouw kids echt wel een lange tijd meenemen.

Om alles kort samen te vatten, zijn er dus geen richtlijnen tot welke leeftijd jij jouw kinderen in de bakfiets kunt meenemen. Zolang je maar rekening houdt met de regentent en het belastbare gewicht van de bak, 80kg met een tweewieler en 100kg met een driewieler. Je kunt dus gerust ook nog ‘oudere’ kindjes in de bakfiets vervoeren.

Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel