Accell Group versterkt positie in 'Urban Mobility' markt met overname (E-)bakfiets specialist Velosophy

Heerenveen, 13 Juli 2018 - Accell Group maakt vandaag bekend dat het haar minderheidsbelang in Velosophy B.V. uitbreidt naar 100%. Het Nederlandse Velosophy is een snelgroeiende innovatieve speler in e-cargo fietsoplossingen voor consumenten en de zakelijke markt. Onder Velosophy vallen Babboe, de Europese marktleider in familiebakfietsen, het nieuwe premium bakfietsmerk Carqon, en Centaur Cargo, specialist in B2B cargo bikes voor ‘last mile deliveries’. Met de overname versnelt Accell Group haar innovatiestrategie die onder andere gericht is op het ontwikkelen van ‘urban mobility’ oplossingen.

Accell Group is via een 35%-minderheidsbelang al jaren betrokken bij Velosophy en bij het huidige management. Ruim tien jaar geleden werd het Babboe-merk geïntroduceerd met als doel om de bakfiets toegankelijk te maken voor alle jonge gezinnen. Babboe is inmiddels Europees marktleider en actief in 22 landen. Om ook het topsegment te gaan bedienen, introduceert Velosophy in de loop van 2018 de Carqon, een premium e-cargo bike met een innovatief en prijswinnend ontwerp. De snelgroeiende markt van elektrische bezorgbakfietsen voor stedelijk transport wordt bediend door Centaur Cargo, een B2B bakfietsspecialist die momenteel diverse pilots uitvoert met grote e-commerce spelers. Het bestaande indirecte 14%-belang van Accell Group in Carver blijft ongewijzigd.

Ton Anbeek, CEO Accell Group: “Met deze overname zetten we een belangrijke volgende stap in onze ‘urban mobility’ strategie en verstevigen we onze positie op de markt van e-cargo fietsen. We richten ons daarbij niet alleen op consumenten, maar ook op de groeiende vraag naar slimmere en schonere mobiliteitsoplossingen voor de bezorging van pakketten, boodschappen en maaltijden in de steden. Het team van Velosophy ademt innovatie en geeft ons nog meer slagkracht in de internationale e-cargo fietsmarkt. Samen kunnen we het verschil maken voor zowel de consument als de zakelijke markt op aspecten als elektrische aandrijving en veiligheid, maar ook op specifieke e-cargo innovaties zoals laadcapaciteit, wegligging en bochtstabiliteit.”

Epco Vlugt, Directeur Velosophy: “We zijn erg blij met deze intensievere samenwerking en overname. Accell was vanaf het prille begin betrokken als aandeelhouder en heeft ons al die jaren gesteund in het realiseren van onze visie. Het heeft een ontzettend mooi bedrijf opgeleverd dat actief is in 22 landen. De groeiende internationale vraag naar stedelijke fietsoplossingen brengt enorme kansen met zich mee. Kansen die we als kleine speler niet grootschalig en snel genoeg kunnen benutten. Door de krachtenbundeling met Accell kunnen we onze innovatieve oplossingen sneller ontwikkelen, implementeren en wereldwijd introduceren. De mogelijkheden die Accell als wereldspeler biedt, geeft ons enorm veel energie om Velosophy en de merken verder uit te bouwen en te laten bloeien.”

Velosophy telt circa 50 medewerkers, groeit hard en boekte in 2017 een omzet van € 17,7 miljoen. De overname wordt door Accell Group gefinancierd uit eigen middelen. De transactie is onder voorbehoud van toestemming van de Duitse marktautoriteit en zal naar verwachting in het derde kwartaal 2018 worden geëffectueerd. Velosophy zal vanaf dat moment worden geconsolideerd en direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Accell Group is bij deze transactie geadviseerd door Axeco Corporate Finance (financieel) en Rutgers & Posch (juridisch).

Over Accell Group

Accell Group richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen en fietsonderdelen en -accessoires. De onderneming heeft marktleidende posities in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Europa is Accell Group marktleider in fietsen, gemeten in omzet. De bekendste merken van Accell Group zijn Haibike (DE), Winora (DE), Batavus (NL), Sparta (NL), Koga (NL), Lapierre (FR), Ghost (DE), Raleigh en Diamondback (UK, US, CA), Tunturi (FI), Atala (IT), Redline (US), Loekie (NL) en XLC (internationaal). Wereldwijd werken er circa 3.000 mensen in achttien landen voor Accell Group en haar dochterondernemingen. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Turkije en China. De producten van Accell Group vinden hun weg naar meer dan zeventig landen. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Heerenveen. De aandelen Accell Group worden verhandeld op de officiële markt van Euronext Amsterdam en zijn opgenomen in de Amsterdam Smallcap-index (AScX). In 2017 werden circa 1,3 miljoen fietsen verkocht en werd een omzet gerealiseerd van meer dan € 1 miljard. www.accell-group.com