VVN en Babboe stimuleren ouderparticipatie

Verkeersopvoeding in de bakfiets

Samenwerking VVN en Babboe

Amersfoort, 10 oktober 2019 - Vanaf 10 oktober start een meerjarige samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland en Babboe bakfietsen. Een prachtige kans om verkeersveiligheid onder schoolgaande kinderen te vergroten, aangezien kinderen in een bakfiets al vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met het verkeer. Gedurende de samenwerking wordt o.a. het platform ‘Verkeersouders’ van VVN onder de aandacht gebracht. Hiermee wordt ouderparticipatie gestimuleerd, om zo meer ouders te betrekken bij het organiseren van verkeersactiviteiten op basisscholen. Tevens wordt diverse content ontwikkeld om nieuwe bakfietsers goed voorbereid aan het verkeer te laten deelnemen.

Verkeersopvoeding in de bakfiets
Kinderen leren door te doen, dus het is noodzakelijk dat zij zoveel mogelijk ervaring op kunnen doen in het verkeer. Je kind opvoeden in het verkeer start al in de bakfiets. Onderweg ervaren kinderen op een veilige manier het verkeer. Omdat zij voorin de bakfiets zitten kunnen ouders makkelijk met ze kletsen over verkeerssituaties en -signalen die je onderweg tegenkomt.

"De eerste stapjes in het verkeer zetten kinderen samen met hun ouders. Verkeerseducatie op school ligt in het verlengde van verkeersopvoeding thuis. Hoe mooi is het wanneer ouders hun kinderen lopend of op de fiets of bakfiets naar school begeleiden. Verkeersopvoeding van de bovenste plank die heel goed kan beginnen in de bak''
- Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

Handreiking voor nieuwe bakfietsers
Vanaf 10 oktober ontvangt elke nieuwe koper van een Babboe bakfiets een brochure bij de levering van de fiets, die praktische tips geeft over hoe je veilig op de bakfiets deelneemt aan het verkeer. Daarnaast bevat de brochure informatie over ouderparticipatie bij verkeersonderwijs voor kinderen. Later dit jaar ontvangen kopers tevens ‘Sproet en de Straathaaien’, een voorlees- en doeboek van VVN voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Dit is het eerste boek op de Nederlandse markt gemaakt samen met ouders vóór ouders, waarmee kleine kinderen spelenderwijs met het onderwerp verkeer in aanraking komen.

“Dit is een logisch partnership voor Babboe. Babboe is van ouders vóór ouders. Naast de behulpzame en plezierige rol die een bakfiets heeft in de hectische en vluchtige tijd van jonge gezinnen, zijn onze bakfietsen tevens voor veel kinderen de eerste ervaring in het verkeer. Met de kinderen voor in de bak kunnen ouders hier natuurlijk perfect op inspelen door hun kinderen bewuster en actiever te betrekken bij het verkeer”
– Chiem de Winter, Managing Director van Babboe.

Verkeersouders
Verkeersles is natuurlijk heel belangrijk, maar praktische lessen organiseren kost een school veel extra tijd en menskracht. Het platform Verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland helpt de leerkrachten om samen met andere ouders meer tijd en aandacht te besteden aan praktische verkeerslessen en de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Meer informatie over Verkeersouders is te vinden op www.verkeersouders.nl.