De bakfiets test van Kassa

In 2008 organiseerde Kassa, het consumentenprogramma van de VARA, een test met bakfietsen. Hier is de Babboe Big bakfiets goed uit de verf gekomen en dus goed getest. Net als een aantal andere merken overigens. Desondanks zit het grootste verschil in de prijs. De Babboe bakfiets wordt namelijk verkocht via internet en rechtstreeks aan de consument waardoor je dus geen marge betaalt aan de fietsenhandel of 'bakfietsspecialist'.

Bakfiets testrapport van Kassa

Het oordeel wat uit het testrapport van Kassa te halen is: "...Van de driewielers zijn de volgende bakfietsen getest: De Fietsfabriek (€1.995), Christiania (€1.999), Johnny Loco (€1.599), Nihola (€2.195), 't Mannetje (€1.895), Bakfiets.nl (€1.625), Babboe Big (€1.199), Deense Winther Kangaroo (€2.995) en de Boxbike van Halfords (€899)... Opvallend in de uitslag is dat vrijwel alle fietsen goed scoorden als het gaat om remmen en ook over de wendbaarheid van de meeste bakfietsen was het gros van de testers redelijk tot goed te spreken. Als een ding duidelijk is geworden in deze bakfietsentest is dat er veel goede bakfietsen zijn. De enige bakfiets die er negatief uitsprong was de bakfiets van Halfords (Boxbike). Volgens deskundige Arend Schwab is de constructie zwabberig en hij vindt het een zware bak. De Boxbike bakfiets van Halfords eindigt dan ook op de laatste plaats van de test."

De Babboe bakfiets is zo goed uit de test gekomen omdat de bakfiets samen met een ingenieursbureau door ouders is ontwikkeld. De ouders wilden namelijk graag een kwalitatieve bakfiets tegen een betaalbare prijs. Hierdoor heeft Babboe veel aandacht besteed aan de veiligheid alswel het comfort.

Een aantal voorbeelden

Zoals in de aflevering van Kassa is te zien, valt er een driewiel bakfiets om met kinderen in de bak. Ondanks alle voorzichtigheid en behendigheid blijft het risico dat een driewiel bakfiets kan kantelen. Omdat wij dit risico erkennen en zo klein mogelijk willen maken, hebben onze driewiel bakfiets speciale stoppers (kantelstoppers) onder de bak. Hiermee voorkomen we dat je een te scherpe bocht kan maken. Het risico van een te scherpe bocht is namelijk dat de bak mee zou kunnen gaan en daardoor zou kunnen omvallen.
Met de hoogwaardige gasgevulde stuurdempers beweegt je stuur niet abrupt maar geleidelijk en soepel heen en weer. Dit voorkomt gevaarlijke situaties bij een eventuele verkeerde beweging.
Bij de ontwikkeling van de Babboe bakfietsen is altijd rekening gehouden met de verschillende lengtes van de ouders. Zo kun je vanaf 1,68m-1,98m prima op de Babboe bakfiets zonder de knieën aan de bak te stoten.
En ook met andere wensen hebben we rekening gehouden. Met het ontwikkelen van de Babboe City bakfiets bijvoorbeeld hebben we veel aandacht besteed aan de wens voor een mooie, maar vooral wendbare bakfiets.

Bakfiets met twee of drie wielen?

Tweewieler of driewieler bakfiets? Kassa zegt hierover het volgende: "Nadat je bepaald hebt hoeveel geld je voor een fiets wil uitgeven komt de belangrijkste keuze: koop je een bakfiets met twee of met drie wielen. (...) Daarbij bleek meteen dat het nog best een beetje wennen is zo'n bakfiets op twee wielen, want één van de testers viel bij het testen van de eerste fiets met kind en al op de grond. Ze hield er een pijnlijke arm aan over. Nadeel (van een tweewieler) is de stabiliteit met kinderen of lading in de bak bij lage snelheden of stilstand. Vooral als je stilstaat is dat een probleem, want hoe hou je de fiets recht? Er zit wel een goede standaard op alle fietsen maar het is best lastig om die uit te klappen wanneer de bak is volgeladen. Daarmee kom je gelijk bij het grote voordeel van een bakfiets met drie wielen: die blijft gewoon rechtop staan, volgeladen of niet."

We weten hoe lastig zo’n keuze kan zijn en hebben daarom ook wat extra aandacht en uitleg gegeven over de verschillen tussen onze twee- en driewieler bakfiets. En wil je per specifiek type bakfiets meer informatie? Bekijk dan onze webshop met een overzicht van alle artikelen!
Naar welke bakfiets je voorkeur ook uit gaat, Babboe vindt het belangrijk dat mensen eerst een keer oefenen, vooral voor het bochtenwerk. Daarom hebben wij speciale instructiefilmpjes voor je gemaakt om je de handigheidjes te leren en organiseren we regelmatig testdagen. Hier kun je zelf ervaren hoe de bakfietsen fietsen.

Het testpanel

Het testpanel van Kassa bestond uit twee professionals en een aantal ervaringsdeskundigen: ouders met kinderen. De professionals hebben ALLE fietsen uitgebreid bekeken en getest. Vervolgens kregen de ervaringsdeskundigen ieder twee verschillende fietsen onder hun hoede.

Test zelf de Babboe bakfiets

Wil je liever zelf ervaren hoe een bakfiets test? Kom dan langs op één van onze testdagen of maak een afspraak voor een proefrit.