Actie:
Tot € 1.000 korting bij aankoop van een elektrische bakfiets en accessoires

Bakfietsen in de praktijk

De bakfietsen van Babboe zijn zo ontwikkeld dat ouders hun kinderen veilig op de fiets mee kunnen nemen en tegelijkertijd plezier kunnen hebben. Veiligheid van de bakfiets is voor Babboe van het allergrootste belang. De bakfietsen van Babboe zijn kwalitatief hoogwaardige producten, die voor jarenlang plezier zullen zorgen en staan voor veilig, emissievrij vervoer.

Voor je met een bakfiets kinderen gaat vervoeren, raden we aan om je eerst het fietsen eigen te maken. Fietsen met een bakfiets vereist wat oefening en tijd. Oefen het fietsen in bochten en over verschillende soorten bestrating. Oefen hoe je de balans houdt in verschillende situaties. Fiets over heuvels en steile wegen. Als je eenmaal gewend bent aan de bakfiets, staat niets je meer in de weg om kinderen mee de weg op te nemen.


Handige tips

Over de bakfietsremmen

(Bak)fietsen beschikken over twee van elkaar onafhankelijk functionerende remmen. Alle bakfietsen van Babboe met elektrische trapondersteuning (E-Varianten en Mountain) zijn uitgerust met rollerbrakes of schijfremmen. Babboe-bakfietsen zonder motorondersteuning zijn standaard uitgerust met rollerbrakes (en zijn optioneel verkrijgbaar met schijfremmen). Enkele niet-elektrische modellen hebben trommelremmen. Het soort rem waarmee de bakfiets is uitgerust is terug te vinden in de productspecificatie van de verschillende Babboe-modellen.

Bij driewielerbakfietsen kan het stuur, ongeacht het type rem, behoorlijk verstoord worden als de rechter en linker rem aan de voorwielen niet gelijkmatig remmen. Dat kan voorkomen als de remkabels niet even lang zijn. Een uitzondering zijn de hydraulische schijfremmen, aangezien daarbij beide voorwielremmen werken op basis van drukcompensatie.

Bakfiets parkeren

Bakfietsen mogen net als gewone fietsen op de stoep worden geparkeerd, zolang voetgangers er geen last van hebben. Bakfietsen mogen ook aan de rand van de weg (indien zichtbaar in het donker) worden geplaatst. Als je afstapt van je bakfiets, wil je er zeker van kunnen zijn dat hij rechtop blijft staan. Vooral als kinderen in- en uitstappen is dit van groot belang.

Alle bakfietsen met drie wielen zijn daarom met een speciale parkeerrem uitgerust, zodat de Babboe niet kan wegrollen. De parkeerrem kan gemakkelijk worden bediend vanaf het stuur. De tweewielerbakfietsen van Babboe zijn uitgerust met een stabiele dubbele standaard, waardoor de bakfiets zeer stevig staat en niet omvalt.

Kantelgevaar

Om te voorkomen dat de bak tegen de bakfiets aankomt zijn de driewielerbakfietsen Babboe Big en Babboe Curve uitgerust met kantelstoppen. Door de twee wielen aan de voorkant zijn ze zeer stabiel en kiepen ze bij goed gebruik niet om. Bij stoplichten kan je eenvoudigweg blijven staan zonder af te hoeven stappen. Er is eigenlijk geen kantelgevaar tijdens het fietsen indien je de fiets op normale manier gebruikt. Je moet er wel op letten dat je in bochten niet te snel fietst en dat je rustig over verkeersdrempels heen gaat. Ga ook niet over stoepranden heen fietsen. Fietsen op een tweewielerbakfiets voelt hetzelfde aan als fietsen op een normale fiets. Het evenwicht is gemakkelijker te bewaren bij een sneller fietstempo dan bij een lager tempo. Bij het optrekken moet je de fiets en het gewicht in de bak goed in balans houden. De bakfietsen zijn stabiel gebouwd en speciaal ontworpen voor het vervoeren van kinderen. Wegens de lage instap is het makkelijk om met je voeten bij de grond te komen. Daardoor is de kans dat de fiets omkiept kleiner dan wanneer je je kind op een gewone fiets meeneemt.


Bakfiets zichtbaarheid

Veilige verlichting bakfiets

Voor bakfietslampen gelden dezelfde voorschriften wat betreft als voor normale fietsen. Een goed voorlicht en achterlicht zijn verplicht, zodat andere verkeersdeelnemers je goed kunnen zien in het donker is. Bij driewielerbakfietsen worden vanwege de breedte van de box twee voorlampen voorgeschreven. Vroeger waren uitsluitend vast gemonteerde lampjes met een ouderwetse dynamo op de band of een naafdynamo toegestaan. Tegenwoordig mag je ook compacte batterijbelichting gebruiken op de weg. Alle bakfietsen van Babboe zijn uitgerust met Led-verlichting. Driewielerbakfietsen hebben aan de voorkant van de box twee voorlampen om beter zichtbaar te zijn in het verkeer.

Reflectiestickers

Babboe biedt ook reflectiestickers aan voor op de box aan om de zichtbaarheid van de bakfiets in het verkeer te vergroten. Daarmee val je niet alleen goed op in het donker, maar geef je je bakfiets ook nog een persoonlijk tintje. Bekijk hier alle reflectiestickers.


Veiligheid in de bakfiets

Bakfietsbak

In de bak van een bakfiets zitten kinderen hoger dan in een fietskar. Ze zitten niet zo dicht op de straat en niet midden in de uitlaatgassen van auto’s. Het hoge paneel zorgt ervoor dat kinderen niet uit de bak kunnen vallen. Met de handige instapjes kunnen kinderen zelf in- en uitstappen in de tweewieler- en driewielerbakfietsen.

Veiligheidsgordel bakfiets

Veiligheidsgordels voor kinderen zijn in bakfietsen niet wettelijk verplicht. Om te voorkomen dat kinderen onverwachts gaan opstaan en om ervoor te zorgen dat ze beter beschermd zijn in het verkeer, raden wij aan om kinderen altijd vast te zetten met de driepuntsgordel voor een betere veiligheid in de bakfiets. Zo kunnen ze minder gemakkelijk van het bankje glijden tijdens het remmen. Alle bakfietsen van Babboe zijn uitgerust met driepuntsgordels. Mocht de gordel bij de kinderen van de schouders afzakken, kunnen ze eventueel vastgezet worden met clipjes.

Alle veiligheidsgordels

Veiligheid in het verkeer

Verkeersregels

Voor bakfietsen gelden dezelfde verkeersregels die ook voor gewone fietsen gelden. De bakfiets berijder moet zich aan dezelfde algemeen geldende gedragsvoorschriften houden als fietsers. Bakfietsen mogen op fietspaden en voor het fietsverkeer opengestelde eenrichtingswegen, voetpaden en ze mogen aan de rechterkant van de weg langs stilstaande auto’s fietsen. Bij verplichte fietspaden geldt er een speciale regeling voor bakfietsen met drie wielen: als het redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat je over de fietspaden fietst, mag je uitwijken naar de rijbaan. Wil je meer weten? Kijk dan voor een handig overzicht met alle regels bij de Fietserbond.

Extra brede banden

Alle bakfietsen zijn uitgerust met extra brede banden voor een optimaal fietscomfort. De banden hebben aan beide zijden reflectorstrepen om de zichtbaarheid in het verkeer te vergroten. We raden aan om regelmatig de bandendruk te controleren. Met goed opgepompte banden kan je gemakkelijker en veiliger deelnemen aan het verkeer. De luchtdruk van de banden is idealiter 4,2 bar.

Bakfiets helmen

Het dragen van een fietshelm is in Nederland zowel voor volwassen als kinderen niet wettelijk verplicht. Toch wordt het bij het fietsen op bakfietsen veelvuldig gedaan. In het geval dat het tot een ongeval komt, vangen de hoge zijpanelen van de bakfiets voor een groot deel de val op, maar het dragen van een helm zorgt voor nog meer veiligheid. Veel ouders laten bij hun keuze of ze een helm dragen meewegen in wat voor soort omgeving ze gaan fietsen. Er zijn ook ouders die alleen maar met fietshelm op fietsen.

Fietshelmen


Diefstalbeveiliging

De bakfietsen van Babboe zijn standaard uitgerust met een ringslot met keurmerk. Enkele modellen kunnen worden uitgerust met een extra ketting. Om diefstal te voorkomen, wordt het aangeraden om de bakfiets altijd met een extra kettingslot op slot te zetten..

Maak een
Proefrit

Maak een Proefrit