Praktische bakfiets tips om samen met je kinderen veilig de weg op te gaan

1. Oefen dit eerst zonder kinderen:

  • Bochten nemen, schakelen, remmen.
  • Fietsen op verschillende soorten wegen.
  • Probeer de elektrische ondersteuning uit op alle standen (indien van toepassing).
  • Fietsen op iets steilere wegen (heuvels, glooiende wegen, viaduct).

2. De tweewielbakfiets:

  • Op een tweewielbakfiets moet je jezelf net als op een normale fiets in balans houden. Net als bij een normale fiets, voelt het iets minder stabiel naarmate je langzamer fietst.
  • Let op: door de lengte van de bakfiets heb je een grotere draaicirkel. Probeer dit maar eens uit door het nemen van een aantal scherpe bochten.

3. De driewielbakfiets:

  • Fietsen op een driewielbakfiets kan in eerste instantie wat log aanvoelen. Dat is heel normaal en een kwestie van wennen.
  • Fiets niet te snel door bochten en let op je eigen gewichtsverplaatsing.
  • Ga niet met je lichaam in de bocht hangen, maar blijf gewoon rechtop zitten en laat de buitenhand van het stuur los bij scherpere bochten.
  • Ga recht op verkeersdrempels af zodat de fiets niet te veel wankelt.

Wil je toch nog meer tips lezen over hoe je het beste op een bakfiets kan fietsen? Lees dan hier meer tips voor het fietsen op een bakfiets.

Remmen en parkeren

Alle Babboe bakfietsen hebben twee onafhankelijk werkende remmen, voor en achter.

Een tweewielbakfiets heeft een voor- en achterrem en een driewielbakfiets heeft twee voorwielremmen en één achterwielrem. Bij driewielbakfietsen kan het stuur, ongeacht het type rem, verstoord worden als de rechter en linker rem aan de voorwielen niet gelijkmatig remmen. Als na verloop van tijd het stuur tijdens het remmen naar één kant trekt, moeten de remmen weer goed worden afgesteld.

Een tweewielbakfiets heeft een stevige dubbele standaard waarop het hele gewicht (met laadvermogen) veilig kan staan. Een driewielbakfiets kan worden beveiligd tegen wegrollen met een handmatige parkeerrem (dit kan eenvoudig via de linker handrem).

Bakfietsen mogen op de stoep worden geparkeerd tenzij voetgangers worden gehinderd. Ook aan de rand van de weg (zichtbaar in het donker) en op betaalde parkeerplaatsen met parkeervergunning mogen bakfietsen worden geparkeerd. Lees meer over het parkeren van een bakfiets.

Zichtbaarheid verlichting: Voor bakfietsen gelden dezelfde verlichtingsvoorschriften als voor normale fietsen. Een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht. Een rode reflector achter, witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden en gele reflectoren op de trappers. Voor driewiel bakfietsen zijn vanwege de breedte van de bak twee koplampen voorgeschreven. Extra verlichting is niet toegestaan. Dus sierlijke ledjes in wielen of aan de bak zijn illegaal. Babboe biedt wel extra reflectiestickers aan voor op de box om de zichtbaarheid van de bakfiets in het verkeer te vergroten. Daarmee val je niet alleen goed op in het donker, maar geef je je bakfiets ook nog een persoonlijk tintje.

Helm op of niet? Het dragen van een fietshelm is in Nederland zowel voor volwassen als kinderen niet wettelijk verplicht. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om kinderen toch een helm op te doen in de bakfiets. In het geval dat het tot een ongeval komt, vangen de hoge zijpanelen van de bakfiets voor een groot deel de val op, maar het dragen van een helm zorgt voor nog meer veiligheid. Veel ouders laten bij hun keuze of ze een helm dragen meewegen in wat voor soort omgeving ze gaan fietsen.

Veiligheidsgordels: Zet je kind altijd vast met een driepuntsgordel wanneer je gaat fietsen. Je kunt daardoor voorkomen dat je kind onverwacht opstaat tijdens het fietsen. Voor elke leeftijd is er een geschikte zitting, van baby tot kleuter zijn er passende zitjes.

Verkeersregels: Voor bakfietsen gelden dezelfde verkeersregels als voor reguliere fietsen. Bakfietsen mogen op fietspaden en voor het fietsverkeer opengestelde eenrichtingswegen, busbanen en voetpaden. Ook mogen ze aan de rechterkant van de weg langs stilstaande auto’s fietsen. Bij verplichte fietspaden geldt er een speciale regeling voor bakfietsen met drie wielen: sinds 1990 geldt een bakfiets als fiets en mag dus op een fietspad rijden. Een bakfiets die breder is dan 75 cm mag eventueel de rijbaan gebruiken, zelfs als er een verplicht fietspad is (RVV 1990 art 5).

Verkeerseducatie en verkeersopvoeding

Het begint in de bak

Kinderen leren door te doen, dus het is noodzakelijk dat zij zoveel mogelijk ervaring op kunnen doen in het verkeer. Je kind opvoeden in het verkeer start dus al in de bakfiets. Onderweg kunnen ze op een veilige manier ervaren hoe het is op een fiets in het verkeer. Omdat je kinderen voor je neus zitten in de bak kun je goed met ze kletsen over alles dat je onderweg ziet.

Verkeersles is heel belangrijk, maar praktische lessen organiseren kost een school veel extra tijd en menskracht. De verkeersouder is dé persoon die het schoolteam helpt bij het organiseren van verkeersacties en ervoor gaat zorgen dat kinderen nog meer plezier krijgen in hun verkeerslessen. Verkeersouders geven praktische informatie over kinderen en verkeer; tips, ideeën, materialen en adviezen om kinderen veilig te laten deelnemen aan het verkeer. Via www.verkeersouders.nl kun je je officieel aanmelden als Verkeersouder. Het aanmelden als VVN Verkeersouder is gratis. Je kunt altijd navragen op de school van je kind(eren) of zij al een verkeerscommissie en verkeersouder hebben, waarbij je kunt aansluiten. Meer weten? Ga naar www.verkeersouders.nl

Veilig de weg op