Black Friday Deals:
Nu €1.000,- korting op geselecteerde bakfietsen

Wat zijn tips voor fietsen op een bakfiets?

Fietsen op een bakfiets is niet zwaar, maar is anders dan op een gewone fiets. Om je wat tips te geven, hebben we verschillende video’s gemaakt. Op deze manier krijg je het zeker onder de knie!

Heb je zelf (nog) geen bakfiets, maar zou je er wel een willen? Bekijk dan ons aanbod in de webshop of kijk eens rustig verder op onze website om erachter te komen welke bakfiets het beste bij je past.

Direct naar de webshop >


Tips: fietsen op een driewielbakfiets

Het rijden op een driewieler is in het begin even wennen. Vooral het maken van bochten is anders dan je gewend bent dan op een normale fiets. Om je een handje te helpen, geven we je verschillende tips voor fietsen op een bakfiets. Lees deze bakfietstips en bekijk de instructievideo.

Bochten maken met een driewielbakfiets

 • Duw bij het maken van een bocht het stuur van je af en hang met je bovenlichaam licht in de bocht.
 • Neem de bochten ruim, de draaicirkel is veel groter dan bij een standaard fiets.
 • Ga niet te hard door de bochten, op deze manier houd je controle over de driewielbakfiets.
 • Wanneer de weg wat schuin afloopt, hang dan met je lichaam naar de hoge kant van de weg.
 • Probeer zoveel mogelijk vooruit te kijken, zodat je je handelingen, zoals het nemen van een bocht, kunt plannen.
 • Corrigeer met je lichaam wanneer er oneffenheden in de weg zijn.
 • Bij zeer scherpe bochten laat je verste hand los (houd deze hand wel in de buurt van de remmen, zodat je direct kunt remmen indien nodig), zodat je niet overdreven mee hangt.


Tips: fietsen op een tweewielbakfiets

Het rijden op een tweewieler lijkt op gewoon fietsen. De stuurbeweging is vrijwel hetzelfde, alleen je voorwiel beweegt zich verder voor je uit dan bij een gewone fiets.

Kijk bij het rijden op een tweewielbakfiets voor je uit en niet naar het voorwiel.

De standaard gebruiken bij een tweewieler

 1. Ga aan de linkerkant van het stuur naast de bakfiets staan
 2. Knijp je remmen in zodat je makkelijk je linkervoet op het bovenste uitstekende gedeelte van de standaard kan zetten
 3. Zorg dat beide pootjes van de standaard de grond raken
 4. Draai het stuur naar rechts zodat het stuur niet je buik raakt als je deze naar je toe trekt
 5. Laat je remmen los en trek het stuur naar je toe
 6. De Babboe bakfiets staat nu stevig op de standaard, zodat kindjes in- en uit kunnen stappen

Om de tweewielbakfiets van de standaard te halen, houd je het stuur met twee handen vast en duw je de bakfiets naar voren, zodat de standaard omhoog klapt. De standaard blijft vervolgens in deze stand zitten tijdens het fietsen.


Tips: fietsen op de Babboe Carve

Het rijden op de Babboe Carve is een unieke fietservaring. Ondanks de twee voorwielen fietst de Babboe Carve net als een normale fiets. Alle vaardigheden heb je dus al in huis, je hoeft het alleen nog toe te passen op de Babboe Carve.

We hebben een aantal bakfietstips voor je, zodat je het optimale uit de fietservaring kunt halen:

 • Maak snelheid: Net zoals een normale fiets kun je jezelf het beste in balans houden wanneer je vaart hebt.
 • Kijk vooruit: Kijk niet naar beneden zoals de bak of de voorwielen, dit verstoort je balans.
 • Leun mee: Leun met je lichaam mee in de bochten tijdens het sturen. De bakfiets en je lichaam in de bocht rechtop houden is namelijk lastig en bovendien onhandig.
 • Druk je stuur: Zet je bocht in door het stuur aan die kant naar beneden te drukken
 • Stuur tegen: Stuur bij ruime bochten eerst kort naar de andere kant om de bocht in te zetten. Net zoals een normale fiets leunt/komt je lichaam op deze manier vanzelf aan de goede kant van de bakfiets.
 • Heb geduld: Neem de tijd, ook wanneer het niet direct lukt. Niet iedereen heeft het gevoel van het carven even snel door. Hierbij geldt net als bij het rijden op een standaard fiets: wanneer je het gevoel eenmaal hebt, verleer je het niet meer.

Algemene tips voor fietsen op een bakfiets

Vertrouwen

Raak vertrouwd met de eigenschappen van de bakfiets, maak daarom eerst een proefrit op een rustige plek. Oefening baart kunst, dat geldt ook voor de bakfiets.

Keren

Zorg dat je altijd genoeg ruimte hebt bij het keren. De draaicirkel bij een bakfiets is veel groter dan bij een standaard fiets. Wil je een driewielbakfiets op zijn plek rond draaien? Stap dan af, houdt met één hand het stuur vast en til met de andere hand de bagagedrager op. Draai de driewieler alleen op de twee voorwielen. Het zwaartepunt zit bij de bak, dus het optillen van de bagagedrager gaat gemakkelijk en licht.

Drempels

Fiets recht een drempel op en niet schuin. Doe dit met een lage snelheid. Hierdoor blijft de bakfiets het beste in balans.

Opstappen & wegfietsen

De Babboe bakfietsen zijn zo gemaakt dat kindjes gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. De tweewielbakfietsen hebben ‘muizenholletjes’ en de driewielbakfietsen opstapjes buiten de bak.

Een driewielbakfiets heeft een parkeerrem; gebruik deze bij het op- en afstappen en bij in- en uitstappen van de kindjes.

Veiligheid

 • Wil je opvallen in het donker? Zorg dat de bakfiets goed zichtbaar is met bijvoorbeeld opvallende bakplakkers of reflecterende stickers
 • Laat je kinderen niet staan in de bakfiets.
 • Zorg dat de handen van je kindjes niet buiten de bak steken, in verband met bijvoorbeeld botsingen of paaltjes langs de weg.
 • Check of je kinderen vanuit de bak met hun handen niet bij de spaken kunnen komen.
 • Hou er rekening mee dat je kind laag zit, ga bijvoorbeeld niet naast een (vracht)auto met uitlaatgassen staan bij het stoplicht.

Remmen

Een bakfiets is een stuk zwaarder dan een standaard fiets, waardoor er meer kracht voor nodig is om te remmen.

Hellingen

De bakfiets is zwaarder dan een fiets die je gewend bent, bij het omhoog rijden kost dat meer trapkracht en bij het omlaag rijden nog meer remkracht.

Gewicht

 • Belaad de bak niet te zwaar. Hoe lichter de bak, des te gemakkelijker je kunt fietsen.
 • Zet bagage goed vast in de bak.
 • Maak bij een elektrische driewielbakfiets gebruik van de loopfunctie (walk-assist) als je de bakfiets aan de hand meeneemt. Hierdoor rijdt de bakfiets in looptempo met je mee.

Breedte

 • Een bakfiets is breder dan een gewone fiets, je hebt echter wel overzicht over de breedte, hou daar rekening mee bij smalle doorgangen.
 • Je zit verder naar achteren dan op een gewone fiets, hou daar rekening mee in het verkeer.


Tips: bakfietsonderhoud

Laat je bakfiets periodiek onderhouden door een Babboe-monteur aan huis of een erkende fietsspecialist. De remmen, banden en trapmechanisme slijten bijvoorbeeld sneller dan bij een normale fiets door het extra gewicht. Je kunt veel onderhoud ook zelf doen. We helpen je graag een handje door verschillende bakfiets onderhoudstips te geven waar je zelf op kunt letten in het onderhoud van je bakfiets.

Bakfiets proefrit

Met behulp van deze tips voor het fietsen op een bakfiets weet je nu dat het niet moeilijk is om op een bakfiets te fietsen. Toch snappen wij als geen ander dat je een bakfiets ook eerst zelf wilt ervaren. Daarom organiseren we met regelmaat bakfiets testdagen. Tijdens zo'n testdag kun je alle Babboe bakfietsen testen en ontvang je handige tips voor het fietsen op een bakfiets. Ben je al wel overtuigd van het gemak van een bakfiets? Ga dan direct naar de webshop.