Bakfiets vakantie: boordevol inspiratie voor gezinnen

bakfiets vakantie

Heb je nog geen plannen voor de zomervakantie? Of heb je door Covid-19 geen idee waar je goed aan doet? Ga dan op fietsvakantie. Of nog beter, een bakfiets vakantie! Het klinkt misschien niet zo standaard, dat is het ook niet, maar het is echt een goed idee! 

In 2019 won een gezin een volledig verzorgde bakfiets vakantie met de Babboe Slim Mountain. De familie Chillery uit het Verenigd Koninkrijk was de gelukkige familie. Yuge, James en hun 2 kleine zonen zijn met de Babboe Slim Mountain door Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gefietst en hebben mooie avonturen beleefd.

We are extremely grateful to have been part of this experience. Every single member of our family had a great time and it definitely won’t be the last time we do something like this!

- Yuge Chillery

bakfiets vakantie

Als je twijfelt, moet je een fietsvakantie echt een keer proberen. Je hoeft natuurlijk niet gelijk door 5 verschillende landen te fietsen zoals de Chillery’s, maar een bakfiets vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Als je niet een te zware fietsroute kiest, kun je al met eenvoudiger materieel op stap. Ook jouw te fietsen dagafstanden kies je zelf. Een “professionele” uitrusting kun je langzaam opbouwen, of eventueel lenen van andere vakantiefietsers.

Ga voor fietsroutes 

Het voordeel van het fietsen langs fietsroutes is, dat anderen al de moeite hebben gedaan om interessante paden te ontdekken. 9 van de 10 keer zijn deze paden geschikt om daar met de fiets te fietsen, omdat deze fietsroutes bedacht zijn door mensen die zelf op fietsvakantie zijn geweest. De fietsroutes leiden langs mooie wegen, waar natuur, riviertjes, monumenten en leuke dorpen of steden voor de afwisseling zorgen. Daarnaast wordt er met een fietsroute gelijk aandacht besteed aan de mogelijkheden voor overnachten, horeca of het inslaan van levensmiddelen. 

Route en dagplanning

Met een fietsvakantie, of bakfiets vakantie, kun je zelf bepalen hoeveel kilometer je op een dag fietst. De één heeft de persoonlijke voorkeur om wat vaker op het terras te zitten en monumenten te bezichtigen. Terwijl de ander het juist lekker vindt om veel kilometers te maken. Niets moet. Alles mag. Je bepaalt het allemaal zelf!

Wees er wel van bewust dat je route en dagplanning ook van een groot aantal andere factoren afhankelijk zijn. 

  • De totale route en beschikbare tijd: Houd rekening met de zwaardere trajecten in de route. Maar houd ook rekening met je behoefte aan rustdagen of dagen dat je bijvoorbeeld een wandeling in een natuurgebied wilt maken of een stad uitgebreider wilt bezoeken.
  • Overnachtingsmogelijkheden: Sommige routetrajecten zitten ruim in de overnachtingsmogelijkheden, maar soms is het nogal eens zoeken. Het kan voorkomen dat het niet haalbaar is om binnen 1 dagtraject bij een volgende camping aan te komen. Zorg er dan voor dat je wat achter de hand hebt, zoals een Airbnb. 
  • De zwaarte van je route: Het weer, het wegoppervlak of hellingen en bergen kunnen je gemiddelde snelheid flink beïnvloeden. 
  • Fysieke mogelijkheden: Niet het aantal maximaal af te kunnen leggen kilometers is doorslaggevend voor je dagafstand, maar het aantal uren dat je op je zadel fietsend kunt doorbrengen. Met enige ervaring is 6 uur haalbaar, maar voor de beginners is zo’n 4 uur per dag haalbaar om te fietsen.

Houd van te voren dus rekening met deze factoren en plan niet te optimistisch om te voorkomen dat je te lang moet doorfietsen. 

bakfiets vakantie met kinderen

Bakfiets vakantie met kinderen - Een gids voor beginners

Volgens de Chillery’s is fietsen een geweldige ervaring voor het hele gezin. Het is milieuvriendelijk, je bent vrij, het is een rijke leeromgeving voor kinderen, je bent in de frisse lucht en je ziet veel meer van de plaatsen die je bezoekt. 

Denk je er over na om op bakfiets vakantie te gaan, maar weet je niet waar te beginnen? Yuge Chillery heeft na haar ervaring een kleine gids geschreven met de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden. 

  • Kinderen: Als je denkt dat de fysieke kracht de grootste uitdaging zal zijn, dan heb je het mis. Het zijn de kinderen. Pas daarom de tijd op de fiets aan, aan de behoeften van je kinderen. 4 uur per dag is wel echt het maximum dat ze kunnen verdragen in de bakfiets. Plan lange en korte pauzes, speeltijd en sightseeing. En vermaak je kinderen met boeken, speelgoed en knuffels.
  • Afstand: Als je niet zeker weet hoe snel je gaat, begin dan langzaam. In het begin kun je het beste korte afstanden afleggen om uiteindelijk langere afstanden te proberen. Zo kom je er het best achter wat werkt voor jouw gezin. 
  • Route planning: Google Maps heeft een beta versie voor fietsroutes. Over het algemeen werkt het prima, maar soms leidt het je over paden die niet geschikt zijn voor fietsen, laat staan bakfietsen. Wees dus flexibel en bereken omwegen in je planning.
  • Reisschema: Vergeet niet om rustdagen in te plannen. Ze zijn essentieel om energie op te doen, gemiste dutjes in te halen, te spelen en bezienswaardigheden te bekijken. Hetzelfde geldt voor de afstand. Begin langzaam en ga van daaruit verder.
  • Accommodatie: Kies de accommodatie zorgvuldig uit en let op de nabijheid van lokale voorzieningen. Het kan wel eens voorkomen dat de volgende supermarkt of restaurant een aantal kilometer verderop te vinden is.

Een fietsvakantie of een bakfiets vakantie is dus helemaal geen gek idee. Het is bovendien ook gezond en goed voor je conditie! Wat worden jouw zomervakantie plannen?

Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel