Met een fietsplan een bakfiets aanschaffen: zo werkt het

Fietsplan bakfiets

Ben je op zoek naar een bakfiets? Vraag dan eens aan je werkgever wat de mogelijkheden zijn om een fiets aan te schaffen om onder andere te gebruiken voor woon-werk verkeer. Misschien heeft jouw werkgever wel een fietsplan-regeling om zijn medewerkers te stimuleren om naar het werk te fietsen. Met het fietsplan wordt er gebruikt gemaakt van de fiscale regelgeving die het mogelijk maakt voor medewerkers om via de werkgever subsidie te krijgen voor bijvoorbeeld een bakfiets. 

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rondom het fietsplan gewijzigd en valt het onder de zogenoemde werkkostenregeling (WKR). Voor de werknemer verandert er in principe niet zo veel, waardoor deze wijziging geen nadeel hoeft te zijn. Met de wijziging komt de aanschaf van een bakfiets middels het fietsplan namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. De Belastingdienst heeft de verplichting dat de werknemer de fiets voor minimaal 50% voor het woon-werkverkeer gebruikt laten vervallen. Voor de werkgever is deze wijziging in 2015 ook makkelijker gemaakt. De regels liggen namelijk in het beheer van de werkgever zelf. Zij mogen zelf kiezen hoeveel zij maximaal laten verrekenen. Ze zijn echter wel gebonden aan de forfaitaire ruimte. 

Forfaitaire

Forfait wat? Ja, we begrijpen dat de term forfaitaire ruimte misschien nog wel een uitleg nodig heeft. De forfaitaire ruimte bestaat vanaf 1 januari 2015 uit 1,2% van de totale fiscale loonsom van de organisatie. Dat is dus 1,2% van alle brutolonen uit de gehele organisatie bij elkaar opgeteld. Wanneer een werkgever meer uitgeeft aan vergoedingen dan de forfaitaire ruimte toelaat in een jaar, dan rekent de Belastingdienst een eindheffing van 80% van de overschrijding. Het is dus aan de werkgever om hier rekening mee te houden.  

Fietsen en Covid-19

Sinds het begin van de pandemie is fietsen nog populairder geworden. Zeker in een periode waarin we veel thuis zijn, is het maken van een fietstochtje met je kinderen of honden erg prettig. Dit maakt de fiets op dit moment de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde door medewerkers. Het blijkt namelijk dat meer dan 60% van de vrije ruimte in het ‘coronajaar’ 2020 besteed is aan fietsen. Veel werkgevers voeren hierdoor het fietsplan in om ervoor te zorgen dat medewerkers vitaal kunnen blijven. Juist omdat werknemers, vanwege het thuiswerken, minder vaak bewegen. 

Door het fietsplan een bakfiets 

Als je gebruik maakt van het fietsplan om een bakfiets aan te schaffen, dan mag de werkgever de aanschaf van de bakfiets verrekenen met het brutoloon van de werknemer of met zijn vakantiedagen. Door deze verrekening ontvangen beide partijen belastingvoordeel. Als werkgever bespaar je ook nog eens op de sociale lasten, omdat de werkgever minder brutoloon uitkeert. Een win-win situatie! 

Subsidie voor je bakfiets middels het fietsplan is behoorlijk wat aan informatie. Maar eenmaal geïnformeerd, kom je er achter dat het gunstig is om een bakfiets via je werkgever aan te schaffen. Ben je nieuwsgierig naar het assortiment? Dan kun je in onze webshop een kijkje nemen naar onze verschillende bakfietsen. Is de keuze gemaakt en wil je met het fietsplan een bakfiets bestellen? Dan zijn er een aantal verschillende mogelijkheden als het gaat om de verdere afhandeling van jouw bestelling bij Babboe.  
 
Mocht het één en ander nog niet helemaal duidelijk zijn? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.  

Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel