Bakfiets zakelijk leasen

Lease tijdelijk niet mogelijk...

Het is momenteel niet mogelijk om een lease aanvraag te doen bij Babboe. Via de Babboe nieuwsbrief blijf je op de hoogte zodra een lease aanvraag weer mogelijk is. Onze excuses voor het ongemak.

Ik ben ZZP’er

Ben jij ZZP’er en wil je een bakfiets leasen? Als ZZP'er mag je de leasekosten tot zakelijke kosten rekenen, waardoor je dit van je jaarlijkse winst mag aftrekken. Dit levert belastingvoordeel op. Daarnaast hoef je geen grote uitgave in één keer te doen, zodat je meer geld over houdt om in andere zaken te investeren.

De Belastingdienst maakt in tegenstelling tot auto’s bij leasefietsen geen onderscheid tussen zakelijke en privé kilometers. De 7% bijtelling over de cataloguswaarde (aanschafwaarde) moet je daarom altijd betalen plus het leasemaandbedrag excl. btw. In ruil hiervoor hoef je geen administratie bij te houden en kun je de bakfiets altijd gebruiken, ook (alleen) privé met je kindjes of hond.

Wil je niet meer zonder je bakfiets? Na afloop van het leasecontract kun je deze tegen een gunstig tarief overnemen.

Alle bakfietsen >

Voordelen van bakfiets zakelijk leasen

 • Je kunt de leasekosten opvoeren als zakelijke kosten waardoor je winstbelasting lager is
 • Geen investeringskosten vooraf en gunstig overnemen na afloop contract
 • Onbeperkte privé en woon- werkkilometers maken
 • Geen kilometerregistratie

Ik ben werkgever

Wil jij je werknemers de mogelijkheid bieden om een bakfiets te leasen via het bedrijf? Dit is al mogelijk vanaf één leasefiets en je kunt zelf bepalen of het leasebedrag door de werknemer gedeeltelijk of volledig wordt betaald. De werknemer wordt belast met de 7% bijtelling. Indien de bakfiets voor woon – werk verkeer wordt gebruikt dan komt de reiskostenvergoeding te vervallen. Indien de leasebakfiets alleen zakelijk wordt gebruikt door de werknemers, dan is er geen sprake van de 7% bijtelling.


Ik ben werknemer

Lease een bakfiets via je werkgever. Bij het zakelijk leasen van een bakfiets betaalt je werkgever in overleg (een deel van)het maandelijkse leasebedrag en betaal jij de bijtelling van 7%. De verdeling van de leasekosten is iets wat je in overleg doet. Het bedrag dat de werkgever niet betaalt, wordt ingehouden op je brutoloon. Het leasecontract staat op naam van je werkgever. Wat nog wel goed is om te weten, dat je met een leasefiets voor de kilometers op de bakfiets geen reiskostenvergoeding meer ontvangt.

Hoe werkt dit financieel?

Om te berekenen wat zakelijk leasen jou kost, moet je twee dingen weten. Namelijk de cataloguswaarde (aanschafwaarde) van de bakfiets en welke belastingschijf in jouw situatie van toepassing is.

Belastingschijf Belastbaar inkomen uit werk en woning Tarief
Schijf 1 tot €69.399 37,07%
Schijf 2 vanaf €69.399 49,50%

Bron: Belastingdienst 4 februari 2022


Voorbeeld belastingschijf 1:

Een Babboe City-E kost €2.849 met belastingschijf 1 van 37,07%.

Je rekent 7% bijtelling over de aanschafprijs van €2.849 = €199,53 dan betaal je 37,07% over €199,53 = €73,97 is het jaarlijkse bedrag aan bijtelling en €73,97: 12 = €6,16 aan bijtelling p.m.

Let op! Hier zijn dus de kosten voor het leasebedrag niet bij inbegrepen. In afstemming met de werkgever wordt overlegd of zij een gedeelte of het gehele leasebedrag betalen. Op basis hiervan kunnen de maandelijkse kosten voor jou worden berekend.


Voorbeeld belastingschijf 2:

Een Babboe City-E kost €2.849 met belastingschijf 2 van 49,50%.

Je rekent 7% bijtelling over de aanschafprijs van €2.849 = €199,53 dan betaal je 49,50% over €199,53 = €98,77 is het jaarlijkse bedrag aan bijtelling en €98,77: 12 = €8,23 aan bijtelling p.m.

Let op! Hier zijn dus de kosten voor het leasebedrag niet bij inbegrepen. In afstemming met de werkgever wordt overlegd of zij een gedeelte of het gehele leasebedrag betalen. Op basis hiervan kunnen de maandelijkse kosten voor jou worden berekend.


In 5 stappen een zakelijke leasebakfiets

 1. Zoek jouw bakfiets uit
  Stel jouw ideale leasefiets samen met de gewenste accessoires
 2. Financiële toetsing
  De financiële toetsing vindt plaats aan de hand van het Kamer van Koophandel nummer en contactpersoon. In sommige gevallen kunnen we nog meer financiële gegevens opvragen. Binnen 1 werkdag ontvang je bericht of de aanvraag akkoord is.
 3. Jouw leasecontract
  Je ontvangt na akkoord binnen 2 werkdagen het leasecontract, SEPA incassomachtiging en de leasevoorwaarden per e-mail.
 4. Leasefiets in bestelling
  Na ontvangst van het door jouw ondertekende leasecontract, wordt je Babboe bakfiets besteld en gaat de levertijd in.
 5. De levering van de bakfiets
  Wanneer de leverdatum vast staat, ontvang je van ons per e-mail een datum voor de levering van de bakfiets. De bakfiets wordt thuis of op de zaak afgeleverd en dan kan het fietsplezier beginnen!

Alle bakfietsen >


Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen over zakelijk lease.

Algemene leasevoorwaarden
Bekijk de algemene leasevoorwaarden.